Алас (географија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алас Мамикан во близина на Маја.

Алас е плитко езеро кое се јавува во Јакутија и се формира со спуштање на арктичкиот вечен мраз, поради топење и повторно замрзнување. Прво се развива како плитко езеро, а како се зголемува топената вода така се зголемува и водената маса на езерото кога се суши во него има треви и друга тревна вегетација.

Алас се разликува од термокарстните вдлабнатини што се наоѓаат на друго место во Арктикот поради тоа што езерото е само привремено. Поради сувоста на Јакутија, езерото пресушува.

Честопати го користат за пасишта за коњи и полиња за сено. Тие ги има најчесто во Централната Јакутија Низина. Најголема депресија во светот е Мијуриу, кој се наоѓа во областа Уст-Алдан.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Troeva, E. I. (2010). The Far North: Plant Biodiversity and Ecology of Yakutia. Springer Verlag. стр. 390. ISBN 978-90-481-3773-2.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]