Прејди на содржината

Алаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алаи

Алаи бил тибетски писател . Роден е во 1959 година .[1] во едно мало село во округот Мерканг, кое порано припаѓало на Тибетската област. По завршувањето на Кинеската граѓанска војна (1945-1949), Тибет ја изгубило својата автономија и сега му припаѓа на Западен Сечуан, т.е. Кина .

Не заборавајќи ја неговата етничка припадност и изгубената татковина, Алаи во 1980 година ја објави приказната за легендарниот тибетски мудрец по име Аку Тонпа. Мудрецот, како што вели самиот автор, било „олицетворение на аспирациите на тибетскиот народ и традициите пренесени од генерација на генерација“.

Црвени афиони

[уреди | уреди извор]

Како симбол на родната народна мудрост, Аку Тонпа исто така му служеше на писателот десет години подоцна како инспирација и модел била улогата на протагонистот во романот Црвени афиони . Романот се случувал во 1930-тите век . Ова било на семејството Маји, неговиот моќен главен, постариот „паметен“ син определен за наследник, а помалиот син „иднот“. Под маската на глупоста, Алау ја опишува скриената мудрост на овој атипичен херој, и на овој начин пишувал различно од многу други писатели кои ја изложувале очигледната акримонија.

Со разнобојни пејзажи, интересни ликови и драматично полнење, запознавајќи го читателот со чудесниот свет на Тибет, оваа книга ги отфрлала општо прифатените митови за пацифистичкото општество на побожни жители бил овој дел од светот. Читањето на овој роман оставало впечаток дека нивните животи се всушност полни со суровост, жестоки непријателства, крвнички крвопролевање, борби за моќ, сензуални задоволства и страсна љубов.

Кои се дели на Маркес за Колумбија или Фокнер за американскиот југ, ова било историска приказна на Алаи за Тибет .

Со години, издавачите се одбидувале да го испечатат првиот Алајев романите на Алаи во, 1998 година биле објавени црвените афиони . Романот добил многу хвалби осврти, со што станал бестселер и 2000 година бил награден со најважната награда МАо Дан за литратура во кина.

Во прилог овие награди, Алаи добил неколку награди за неговата збирка раскази.

Покрај тоа што пишува книги и романи, Алаи работел како уредник во најважниот списание за научна фантастика во Кина, „Светот на научна фантастика“ .

  1. „Alai: Novels, and a List of Books by Author Alai“. www.paperbackswap.com. Посетено на 2019-10-12.