Алаетин Тахир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Алаетин Тахир е роден на 23 април1949 година во Скопје, починал на 29. јануари 2004година, бил раскажувач, новинар, книжевен кротичар,преведувач, пишувал на турски и македонски јазик, бил припадник на турска национална заедница во Македонија.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Алаети Тахир е роден во Скопје, каде што го започнал и завршил своето образование со дипломирање на Филозофскиот факултет во Скопје. Неговата предаденост на уметност, на книѓевноста и посветеноста на турскиот јазик го одликува и неговото дело. Работел како уредник на културна редакција во весникот Бирлик, бил дописник на весникот „Тан“ од Приштина. Како новинар има работено во Македонска радио-телевизија, во турска редакција, каде што меѓу многу други реализации, работел и како реализатор и помошник режисер на ТВ драми Споменар, Гостинка, Белиот волшебник и др. Од 1992 година бил член на Друштво на писатели на Македонија.

Дела[уреди | уреди извор]

Апартман 18, (книга раскази, објавена 1972 година); Портрет, (книга раскази, објавена 1980 година).Тахир бил наградуван во весниците „Бирлик“ и „Тан“, како и од списнето „Чеврен“

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонски писатели, ДПМ, Скопје, 2004, ISBN 9989-855-07-2