Актиниум (III) оксид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Актиниум(III) оксид е хемиско соединение кое го содржи реткиот радиоактивен елемент актиниум . Ја има формулата Ac2O3 . Слично е на неговото соодветно соединение на лантан, лантан(III) оксид, и содржи актиниум во оксидациона состојба +3. [1] [2] Актиниум оксидот не треба да се меша со Ac2O ( оцетен анхидрид ), каде што Ac е кратенка за ацетил наместо симболот на елементот актиниум.

Реакции[уреди | уреди извор]

  • Ac2O3 + 6HF → 2AcF3 + 3H2O
  • Ac2О3 + 6HCl → 2AcCl3 + 3H2O
  • 4Ac(NO3 )3 → 2Ac2O3 + 12NO2 + 3O2
  • 4Ac + 3O2 → 2Ac2O3
  • Ac2O3 + 2AlBr3 → 2AcBr3 + Al2O3
  • 2Ac(OH)3 → Ac2O3 + 3H2O
  • Ac2 (C2O4 )3 → Ac2O3 + 3CO2 + 3CO
  • Ac2O3 + 3H2S → Ac2S3 + 3H2O

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Actinium, Great Soviet Encyclopedia (in Russian)
  2. Sherman, Fried; Hagemann, French; Zachariasen, W. H. (1950). „The Preparation and Identification of Some Pure Actinium Compounds“. Journal of the American Chemical Society. 72 (2): 771–775. doi:10.1021/ja01158a034.