Аквапорин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аквапорин
Aquaporin-Sideview.png
Кристалографската градба на аквапорин 1 (AQP1) PDB 1j4n
Назнаки
СимболAquaporin
PfamPF00230
InterProIPR000425
PROSITEPDOC00193
SCOP1fx8
SUPERFAMILY1fx8
TCDB1.A.8

Аквапорин — вид интегрална мембранска белковина која образува пори во мембраните на биолошките клетки.[1]

Нобеловата награда за хемија во 2003 година била доделена на Питер Агре за откривањето на аквапорините,[2] и Родерик Мекинон за неговата работа за структурата и механизмот на калиумовите канали.[3] Плазма мембраните на мноштво на различни животински и растителни клетки содржат аквапорини низ кои водата може да помине побрзо во клетката отколку преку фосфолипидниот двослој.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Agre P (2006). „The aquaporin water channels“. Proc Am Thorac Soc. 3 (1): 5–13. doi:10.1513/pats.200510-109JH. PMC 2658677. PMID 16493146.
  2. Knepper MA, Nielsen S (2004). „Peter Agre, 2003 Nobel Prize winner in chemistry“. J. Am. Soc. Nephrol. 15 (4): 1093–5. doi:10.1097/01.ASN.0000118814.47663.7D. PMID 15034115.
  3. „The Nobel Prize in Chemistry 2003“. Nobel Foundation. Посетено на 2008-01-23.
  4. Cooper, Geoffrey (2009). The Cell: A Molecular Approach. Washington, DC: ASM PRESS. стр. 544. ISBN 9780878933006.