Прејди на содржината

Азат (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Азат (ерменски: Ազատ) е ерменска река што тече низ провинциите (маргариите) Котајк и Арарат.

Се јавува на југо- западните падини на Гегамските Планини до реките Гохт и Ваксидор. Се влева во реката Аракс.

Горниот дел од потокот тече низ Клисурата Гарни, именувана по блиското село Гарни. Клисурата е позната по природните пентагонални и шестаголни колони на базалт, кои ја опкружуваат како ограда, а над кањонот се протега Планината Гарни.

Во средниот дел на потокот се наоѓа вештачкото Азатско Езеро со волумен од 70 милиони м3. Просечниот проток во устието е околу 6,51 м3 / s, до максимум 35,9 м3 / s.

Од 2000 година горниот тек на реката Азат и блискиот манастир Гегард се наведени на списокот за светско наследство на УНЕСКО.[1] Овој дел е најпосетуваното туристичко одредиште во цела Ерменија. Манастирот бил изграден на наоѓалиште веднаш под изворот Амат, кој извира во карпа.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]