Аероп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Аероп (707/8 – 659 пр.н.е.) бил брат на македонскиот крал Пердика I, основачот на македонската династија Аргеади.

Според легендата (раскажана од Херодот) трите браќа, Пердика, Аероп и Гаван од Арг доаѓаат во Лебаја да работат кај кралот; оттаму бегаат и пристигнуваат во „друг дел на Македонија и се населуваат до таканаречените Градини на Мида (син на Гордиј). Откако го зазеле тоа место, браќата, тргнувајќи оттаму, преземале напади, па ги покориле и другите делови на Македонија“.

Името на Аероп е епиграфски посведочено: A(е)иропос во Линкестида.[1][2][3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Herodotus, I–IV, 4 Vols., Loeb Classical Library, Hardward University Press, 1961
  2. Херодот, Историја. Прев. Д. Чадикова, Скопје, 1998
  3. Н. Проева, Студии за античките Македонци, Скопје, 1997.