Аеродром (населба во Скопје)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аеродром и околните населби (на список) во рамките на Општина Аеродром.

Аеродромнаселба во Општина Аеродром, во состав на градот Скопје. Населбата порано припаѓала кон Општина Кисела Вода, но со законот за новата територијална поделба во август 2004 г. е создадена новата истоимена општина и населбата потпаднала кон новоформираната општина, формирана на 12 април 2005 кога за првпат била одржана седница на Советот на општината.

Географија[уреди | уреди извор]

Населбата граничи со населбите Мичурин и Острово на запад, Јане Сандански на север, Ново Лисиче, Реонски Центар и Лисиче на исток.

Историја[уреди | уреди извор]

Панорамски приказ на новоизградените монтажни објекти во населба Аеродром, 1964
Стариот аеродром

Населбата го добила своето име по стариот аеродромСкопје“ основан во 1920-тите, кој се наоѓал кај поликлиниката „Јане Сандански” и касарната „Гоце Делчев“. Аеродромот бил бомбардиран од страна на нацистичка Германија во април 1941. Првиот патнички авион слетал на 15 јуни 1928 година. Авионот бил од типот „Потез-29“ од француско производство и превезувал 5 патници.

Демографија[уреди | уреди извор]

Во населбата Аеродром живеат 72.009 жители од кои 96% се Македонци, 2% Срби и 2% други националности како Роми, Турци и Власи.[1]

Образовни центри[уреди | уреди извор]

Средни училишта[уреди | уреди извор]

Основни училишта[уреди | уреди извор]

Цркви[уреди | уреди извор]

Аеродром како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Бисер и Три бисери“ — краток расказ на македонскиот писател Сашо Стефановски (под псевдонимот Џанго Помалиот).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Адресар на општини во Република Македонија, Град Скопје, 2002 година.
  2. Џанго Помалиот, Намали малце чалам. Скопје: Темплум, 2018, стр. 47-48.