Аеродром Милано Линате

Од Википедија — слободната енциклопедија

Аеродромот Милано Линате — еден од двата аеродроми кои го опслужуваат Милано, заедно со аеродромот Малпенза.

Официјално лого на Милан Линате и Малпенса аеродромот

Поради близината до Милано, воглавно е искористен за домашни одредишта како и кратки меѓународни одредишта, со преку 9,6 милиони патници во 2006 година. Додавката Линате доаѓа од малото село сместено во близина на аеродромот, во регионои на Пешеира Боромео. Правилното име на аеродромот е Аеродром Енрико Форланини, именуван по Италијанскиот пронаоѓач и пионер во аеронаутиката, кој е родум од Милано.