Административна поделба на Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Унгарија е административно поделена на 19 земји (унгарски: megye, мин.). Главниот град ( унгарски: főváros ), Будимпешта , е именуван од било која жупанијска власт. Земјите и главниот град се третостепената единица на НСТЈ во Унгарија .

Преглед[уреди | уреди извор]

Унгарски (еднина / множина) Македонски Број Забелешка Главен член
régió / régiók регион 7 NUTS 2 Региони на Унгарија
megye / megyék жупанија 19 NUTS 3 Жупанијата Унгарија
főváros главен град 1 NUTS 3 Будимпешта
járás / járások округ 197 (174 во жупаниите 23 во главниот град) LAU 1 Окрузите на Унгарија
város / városok град 322 LAU 2 Список на градови во Унгарија
мегавате се вагони / мега-топки град со жупанијски овластувања 23 (жупаниски седишта без Будимпешта + 5 дополнителни градови) LAU 2 Град со жупанијски овластувања
nagyközség / nagyközségek голема општина 126 LAU 2 Список на општини во Унгарија
község / községek општина 2683 LAU 2 Список на општини во Унгарија

Региони[уреди | уреди извор]

Од 1996 година, окрузите и градот Будимпешта се групирани во 7 региони за статистички и развојни цели. Овие седум региони ја сочинуваат единицата на НТСЈ од втората стапка на Унгарија.

Жупании и главен град[уреди | уреди извор]

Исто така постојат и 23 градови со окружни власти. Локалните власти во овие градови имаат проширени овластувања, но овие градови припаѓаат на територијата на одредена земја, наместо да бидат независни територијални единици.

Окрузи[уреди | уреди извор]

Земјите се поделени во 174 области од 1 јануари 2015 година. година, служејќи како поделба на државната администрација. Дваесет и пет окрузи на главниот град на Будимпешта се административни и самоуправни единици.

Видете повеќе[уреди | уреди извор]