Прејди на содржината

Агрегат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Агрегат, е всушност спој од мотор со внатрешо согорување како погонска машина и електричен генератор за производство на електрична енергија.

Агрегат или Генератор на мотор — комбинација на електричен генератор и мотор (примарен двигател) монтирани заедно за да формираат единствено парче опрема. Оваа комбинација се нарекува и гарнитура за генератори на мотори или ген-ген. Во многу контексти, моторот се зема здраво за готово и комбинираната единица едноставно се нарекува генератор. Генераторот на моторот може да биде фиксна инсталација, дел од возило или да биде доволно мал за да биде пренослив.

Компоненти[уреди | уреди извор]

Покрај моторот и генераторот, генераторите на моторот обично вклучуваат снабдување со гориво, регулатор на постојана брзина на моторот (регулатор) и регулатор на напон на генераторот, системи за ладење и издувни гасови и систем за подмачкување. Единиците поголеми од околу 1 kW рејтинг често имаат батерија и електричен стартер мотор; многу големи единици може да започнат со компримиран воздух или во почетниот мотор управуван од воздух или воведен директно во цилиндрите на моторот за да се започне вртење на моторот. Единиците за генерирање на енергија во мирување често вклучуваат систем за автоматско стартување и прекинувач за пренос за да се исклучи товарот од изворот на електрична енергија кога има прекин на напојувањето и да се поврзе со генераторот.

Видови[уреди | уреди извор]

Engine-generators are available in a wide range of power ratings. These include small, hand-portable units that can supply several hundred watts of power, hand-cart mounted units that can supply several thousand watts and stationary or trailer-mounted units that can supply over a million watts. Regardless of the size, generators may run on gasoline, diesel, natural gas, propane, bio-diesel, water, sewage gas or hydrogen. Most of the smaller units are built to use gasoline (petrol) as a fuel, and the larger ones have various fuel types, including diesel, natural gas and propane (liquid or gas). Some engines may also operate on diesel and gas simultaneously (bi-fuel operation)

Мотори[уреди | уреди извор]

Многу генератори на мотори користат клипен мотор со горивата споменати погоре. Ова може да биде парна машина, како што користат повеќето електрани на фосилни горива од јаглен. Некои генератори на мотори користат турбина како мотор, како што се индустриски гасни турбини што се користат во електрани и микротурбини што се користат во некои хибридни електрични автобуси.

Оценките за напон на генераторот (волти), честотата (Hz) и моќноста (вати) се избрани за да одговараат на товарот што треба да се поврзе. Преносни генератори на мотори може да бараат надворешно напојување за безбедно ракување со некои видови електронска опрема.

Генераторите на мотори на природен гас често го формираат срцето на малите инсталации (помалку од 1.000 kW) во инсталациите за топлина и електрична енергија.

Три фаза[уреди | уреди извор]

Постојат само неколку преносни трифазни генератори на располагање во САД. Повеќето од достапните преносни единици се еднофазни генератори, а повеќето произведени трифазни генератори се големи индустриски генератори. Во други земји каде трифазната моќност е почеста кај домаќинствата, преносни генератори се достапни од неколку kW и нагоре.

Генератор на инвертер[уреди | уреди извор]

Малите преносни генератори Архивирано на 16 февруари 2021 г. може да користат инвертер. Инверторните модели можат да работат со побавни вртежи во минута за да генерираат неопходна моќност, со што се намалува бучавата на моторот и се прави поефикасен за гориво. Инвертер генераторите се најдобри за напојување на чувствителни електронски уреди како што се компјутери и светла што користат баласт, бидејќи имаат мало вкупно хармониско нарушување.

Стационарен мотор-генератор со средна големина[уреди | уреди извор]

Стационарен генератор на мотори со средна големина на сликата овде е сет од 100 kVA кој произведува 415 V на околу 110 А. Се напојува со 6,7-литарски турбо мотор Серија 1000 Перкинс Фазер и троши приближно 27 литри гориво на час, резервоар од 400 литри. Дизел моторите во Велика Британија можат да работат со црвен дизел и да ротираат со 1.500 или 3.000 вртежи во минута. Ова произведува енергија на 50 Hz, што е честота што се користи во Европа. Во области каде што честотата е 60 Hz (Соединетите држави), генераторите ротираат со 1.800 вртежи во минута или друг делител од 3600. Комплетите за генератори на дизел мотори што работат на нивната врвна точка на ефикасност можат да произведат помеѓу 3 и 4 киловат часови електрична енергија за секој литар од потрошено дизел-гориво, со помала ефикасност при парцијални оптоварувања.

Множества на генератори од големи размери[уреди | уреди извор]

Многу генератори произведуваат доволно киловати за напојување на што било, од бизнис до болница со целосна големина. Овие единици се особено корисни за обезбедување резервни решенија за напојување за компании кои имаат сериозни економски трошоци поврзани со исклучување предизвикано од непланиран прекин на електричната енергија. На пример, една болница има постојана потреба од електрична енергија, бидејќи неколку медицински помагала што го зачувуваат животот работат на електрична енергија, како вентилатори.

Многу честа употреба е електрична локомотива на железнички дизел, некои единици имаат над 4.000 КС (2.983 kW).

Големи генератори се користат и на бродови кои користат дизел-електричен погон. Напоните и честотите може да варираат во различни инсталации.

Апликации[уреди | уреди извор]

Генераторите на моторот се користат за обезбедување на електрична енергија во области каде што електричната енергија од централната станица е недостапна или електрична енергија е потребна само привремено. Мали генератори понекогаш се користат за обезбедување електрична енергија на електричните алати на градилиштата. Генераторите поставени на приколката обезбедуваат привремени инсталации на осветлување, системи за засилување на звук, забавни возења и сл. Можете да користите табела за моќност за да ја пресметате проценетата употреба на електрична енергија за различни видови опрема за да утврдите колку вати се потребни во преносен генератор.

Генератори монтирани на приколка или мобилни генератори, дизел генератори исто така се користат за итни случаи или резервна копија кога или е потребен вишок систем или нема генератор на самото место. За да се направи приклучувањето побрзо и побезбедно, тај-панелот често се поставува во близина на разводната зграда што содржи приклучоци како што се камелкови. Врзивниот панел може да содржи и индикатор за фазно ротирање (за 3 фазни системи) и прекинувач. Камлок конекторите се оценети за 400 ампери до 480 волти системи и се користат со кабел од типот 4/0 W што се поврзува со генераторот. Дизајните на панели за врзување се вообичаени помеѓу апликациите од 200 и 3000 ампери.

Електричните генератори во мирување се трајно инсталирани и се користат за непосредно снабдување со електрична енергија на критичните оптоварувања за време на привремени прекини на електричното напојување. Болниците, инсталациите за комуникациски услуги, центрите за обработка на податоци, пумпните станици за отпадни води и многу други важни објекти се опремени со генератори на снабдување. Некои генератори на електрична енергија во мирување можат автоматски да детектираат загуба на електрична енергија, да го вклучат моторот, да работат со гориво од линија на природен гас, да детектираат кога мрежата е вратена и потоа да се исклучат - без човечка интеракција.

Генераторите во приватна сопственост се особено популарни во областите каде што електричната мрежа е независна или недостапна. Генераторите монтирани на приколката можат да се влечат во области од катастрофа каде што напојувањето на мрежата е привремено нарушено.

Безбедност[уреди | уреди извор]

Секоја година, злоупотребените преносни генератори резултираат во смрт од труење со јаглерод моноксид. Пренослив генератор со моќност од 5,5 kW ќе генерира иста количина на јаглерод моноксид како шест автомобили, што може брзо да се изгради до фатално ниво ако генераторот се стави во затворен простор. Користењето на преносни генератори во гаражи или близу отворени прозорци или отвори за климатизација исто така може да резултира со труење со јаглерод моноксид.

Покрај тоа, важно е да се спречи повратниот тек кога се користи пренослив генератор на мотори, што може да им наштети на комуналните работници или на луѓето во другите згради. Пред да вклучите генератор на дизел или бензин, корисниците треба да проверат дали главниот прекинувач е во „исклучена“ позиција за да се осигура дека електричната енергија нема да се врати назад.

Исцрпувачките екстремно топли гасови од генските комплети може да се направат од фабрички изградени оџаци со позитивен притисок (заверени со стандардот за тестирање UL 103) или општ распоред за 40 комунални железни цевки. Се препорачува да се користи изолација за да се намали температурата на кожата на цевките и да се намали прекумерното зголемување на топлината во механичката просторија. Вентилите за прекумерно ослободување од притисок се исто така достапни за ослободување на притисокот од потенцијални пожари за враќање и за одржување на интегритетот на издувните цевки.