Агент Смит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Агент Смит

Агентот Смит — измислен лик и примарен антагонист во франшизата „Матрица". Него го глуми Хуго Вивинг (и накратко Јан Блис).

Во 2008 година Агентот Смит бил избран од „Магазин империја“ како 84. најголем филмски карактер на сите времиња.[1]

Преглед[уреди | уреди извор]

Смит започна како агент во програмата за вештачка интелигенција во „Матрица“, која е програмирана да го одржува редот во системот со прекинување на човечката симулација која ќе донесе нестабилност на симулираната реалност, како и сите непријателски програми кои повеќе не служат на целта на колективната машина. За таа цел, Смит и неговите колеги поседуваат голем број на натчовечки атрибути од нивната способност да ги извртуваат правилата на „Матрица“. Смит ја манифестира својата физичка форма со населување и презапишување на симулираното тело на човекот поврзан во Матрицата; со движење од тело во тело, тој може да се реформира себеси ако е "убиен" (при што убиено е само телото на домаќинот) и се појавува речиси насекаде. Тој може да ги надмине ограничувањата на гравитацијата и човечкото тело, давајќи му брзина и сила доволна за бескорисно да ги избегнува куршумите, удар со голи раце во бетон и да скокне невозможни растојанија. Тој и другите агенти носат слушалки кои им овозможуваат да комуницираат едни со други моментално и да ги согледаат постапките на другите луѓе кои се приклучени во Матрица преку еден вид заедничка свест. Кога Агентот Смит ја отстранува својата слушалка за време на првиот филм, тој не е свесен за нападот врз зградата во која го држи Морфеус. Смит е вооружен во првиот филм со пустинскиот орел.

На крајот од првиот филм Смит се чини дека е избришан од Нео. Меѓутоа, во продолженијата, Смит се откри дека е поврзан со Нео, што му овозможило да се спротивстави на испраќањето до изворот на системот каде што уништените програми се трајно избришани. Откако веќе не е агент, Смит е ослободен од контролата на машините и постои како отпадничка програма која се манифестира слично на компјутерски вирус што се повторува, во споредба со неговата оригинална способност заснована на агент да живее во едно тело поврзано во Матрицата. Смит ја добива моќта да ја копира неговата физичка форма врз кој било ентитет во Матрица, ставајќи ја раката во нивното тело и ширејќи црна течност која ги претвора во копија од себе, што резултира со постојана растечка армија на Смитс, поврзана во една свест. Сепак, Смит ја надминува нивната свест и постои во надворешниот свет. Ова се гледа кога Смит го презема телото на Бане во „The Matrix Reloaded“; сепак, тој е одбиен кога тој се обидува да го стори истото со Морфеј и Нео. Вистинската моќ на Смит произлегува од неговата способност да ги апсорбира спомените и моќта од неговите жртви, човечки и програмски, така што како кулминација, го презеде Оракл и се бореше со Нео во последната битка на серијата Матрица.

Дизајн[уреди | уреди извор]

Сите агенти (освен агентите Пери и Пејс од играта Матрица) се кавкаски мажи, наспроти населението на Сион, кое содржи луѓе од многу етнички групи. Агентите носат правоаголни очила за сонце и темнозелени деловни костуми; откако Смит го губи својот статус како агент, неговиот костум станува црн, а неговите очила за сонце се заглавуваат со конци што ја приближуваат заоблената форма на оние што ги носи Нео. За разлика од другите агенти кои покажуваат апатија кон човечката раса, Смит има акутна одвратност кон човештвото. Во првиот филм, тој изразува желба да ја напушти Матрицата за да избега од својата одвратна маска, и причините што со Сион ги уништи неговите услуги повеќе нема да бидат потребни, дозволувајќи му во извесна смисла да ја "остави" Матрицата. Ова барем делумно го објаснува неговиот екстремен антагонизам кон Нео, кој немилосрдно се бори да го спаси Сион.

Другите агенти имаат заеднички англосаксонски имиња како Браун, Џонс и Томпсон. Тоа беше споменато во филозофскиот коментар на ДВД-колекцијата дека имињата на Смит, Браун и Џонс можат да бидат ендемски за самиот систем, демонстрирајќи многу „роботски“ начин на размислување на Машините.

Необичната улога на Нео како Едно е контрастирана од Смит, кој, преку повторувањето, станува "многумина". Кога Нео го прашува Орак за Смит, Оракл објаснува дека Смит е спротивен на Нео и неговиот негативен.

За разлика од другите ликови во „Матрица“, Смит речиси секогаш го нарекува Нео како "г-дин Андерсон". Тој го нарекува "Нео" само еднаш во секој дел од трилогијата: првпат кога го интервјуира Нео за неговиот двоен живот, вториот пат кога тој ги вади слушалките, а третиот пат кога ја повторувај линијата на неговата визија за Нео.

Вивинг за филмската серија во 2003 година изјавил дека секогаш ќе биде трилогија, и дека Смит секогаш ќе биде таму, опишувајќи го Смит како „повеќе слободен агент“ подоцна во серијата.[2]

Личност[уреди | уреди извор]

Од самиот почеток, евидентно е дека агентот Смит е значително посилен, попаметен и посамостоен од другите агенти. Додека другите агенти ретко дејствуваат без да се консултираат меѓусебно преку нивните слушалки, до точка каде што често си ги завршуваат речениците едни со други, Смит обично е оној што дава нарачки или ја користи својата слушалка за да собере информации за сопствените цели. Смит, исто така, се чини дека е водач на други агенти во првиот филм, бидејќи тој има овластување да започне напади со Сентинел во реалниот свет. Како и со другите агенти, Смит генерално пристапил кон проблемите преку прагматична гледна точка, но, кога е потребно, исто така дејствува со брутална сила и очигледен бес, особено кога е провоциран од Нео.

Слушалките претставуваат некоја форма на контролен механизам од страна на машините. Забележливо е дека кога го испрашува Морфеус, ги праќа другите агенти од собата, потоа ја отстранува слушалката, ослободувајќи се од врската до машините пред да го изрази своето мислење за човештвото. На почетокот од вториот филм, слушалката на Смит е испратена до Нео во плик како порака од Смит, која ја претставува новоизбраната слобода на Смит.

Агентот Смит се жали на Морфеј дека Матрицата и нејзините жители мирисаат одвратно. Смит има отворена омраза кон луѓето и нивната слабост на телото. Тој го споредува човештвото со вирус, организам на болести кој ќе се повторува неконтролирано и на крајот ќе ја уништи нивната околина. Иронично, Смит на крајот станува компјутерски вирус, кој се размножува додека не ја надмине целата матрица.

Во исто време, Смит развива непријателство кон самата Матрица, чувствувајќи дека тој е исто толку затвореник на тоа како на луѓето со кои има задача да ги контролираат. Подоцна тој развива огромна и поотворена желба за уништување на човештвото и на машините.

Тој, исто така, беше прикажан како нихилист, што на крајот кулминира во неговата изјава дека целта на животот е да се стави крај и да му се припише живот на Нео за неговото утврдување на ова. За време на неговиот последен пресврт со Нео, Смит налутено ги отфрла причините како слободата, вистината, мирот и љубовта како обични човечки обиди да го оправда бесмисленото и бесцелно постоење и е сосема неспособно да разбере зошто Нео продолжува да се бори против него и покрај сознанието дека тој не може да победи.

Сестрите Вачовски коментираа дека постепена хуманизација на Смит во текот на Матрица е процес наменет за огледало и рамнотежа на сопствената зголемена моќ на Нео и разбирање на светот на машината.

Во "Гардијан" еден новинар коментирал дека Смит навистина ужива во својата работа.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The 100 Greatest Movie Characters| 84. Agent Smith | Empire“. www.empireonline.com. 2006-12-05. Посетено на 2012-07-24.<nowiki>
  2. Spelling, Ian (7 June 2003). „Lord of the trilogies“. Reading Eagle.
  3. https://www.theguardian.com/film/filmblog/2014/jul/09/hugo-weaving-the-matrix-agent-smith-why-id-like-to-be