Автономија (1902)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Автономија (француски: „L’Autonomie”) бил полумесечен орган на Националниот комитет за автономија на Македонија и Албанија во Лондон, со мото: „Македонија на Македонците“ и „Албанија на Албанците“. Се печател во периодот од 10 мај до 15 јули 1902 година. Издавач е организаторот и раководител на Комитетот Стефан Дамчев Македон (од Битолско), а редактор членот на Комитетот А. Лазаревиќ (Чернуцки).

Програмската концепција е објавена во првиот број во вид на меморандум до султанот, каде што во 12 точки се бара: автономија на Македонија (Косовскиот, Битолскиот и Солунскиот вилает) и на Албанија (Скадарскиот и Јанинскиот вилает) под политичка и воена власт на султанот.

Текстовите на петте броја на весникот се објавувани на француски и на англиски јазик, а со првите три броја, како посебен додаток, се печати и се дистрибуира и весникот “Eastern European Review”.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 788 стр.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Блаже Ристовски, „Историја на македонската нација“, МАНУ, 1999, 105-126 стр.
  • Катерина Наумовска (ур.), „Автономија“, Скопје, 1995.