Автономен регион во Муслимански Минданао

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Автономен регион во
Муслимански Минданао
Официјален грб
Карта
Регионален центар Котабато Сити
Регионален Гувернер Залди Ампатуан (Lakas-CMD)
Население 2.803.805
– Густина 220,9 per km²
Површина 12,695.0 km²
Административна поделба
Провинции 6
Градови 1
Општини 106
Барангаи 2.469
Конг. Дистрикти 8
Јазици Banguingui, магинданаоански, марански, Таусуг, јакански, самски, други


Муслимански Минданао (скр. АРММ) е регион на Филипините кој ужива поширока автономија пред се поради предоминтното муслиманско население што живее во него. Тој е единствен регион што има сопствена влада. Главен административен центар е Котабато Сити.

Провинции[уреди | уреди извор]

Покраина Админ. центар Население
(2000)
Површина
(км²)
Густина
(жит/км²)
Басилан(монголски) Изабела Сити(монголски)
259.796
1.234,2
210,5
Јужен Ланао Марави Сити
800.162
3.872,9
206,6
Магинданао(монголски) Шариф Агуак
435.254
2.514
173,1
Шариф Кабунсуан(монголски) Датун Один Синсуат
365.848
2.386
153,3
Сулу Јоло
619.668
1.600,4
387,2
Тави-Тави Бонгао
322.317
1.087,4
296,4
a. ^  Само Изабела Сити.
b. ^  Дел од Замбоанга Регионот.
c. ^  Само Котабато Сити. исклучиво за Шариф Кабунсуан.
d. ^  Не постои валиден податок. Провинцијата е ратификувана на 28 октомври, 2006.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

политичка карта на АМРМ


Региони на Филипините
Лузон : I : Илокос · II : Кагајанска Долина · III : Централен Лузон · IV-A : КАЛАБАРЗОН · IV-B : МИМАРОПА · V : Бикол · Кордилјера · Метро Манила
Висаи : VI : Западни Висаи · VII : Централни Висаи · VIII : Источни Висаи
Минданао : IX : Полуостров Замбоанга · X : Северен Минданао · XI : Давао · XII : СОККСКСАРХЕН · XIII : Карага · АРММ