Автоматска пушка Застава М70

Од Википедија — слободната енциклопедија

Застава M70 е автоматска пушка која што е произведена од фабриката Застава во Република Србија (поранешна Југославија). Дизајнот на М70 е врз основа на Советскиот калашников и таа станала стандардно вооружување на поранешната војска на Југославија ЈНА (Југословенска Народна Армија) во 1970 година. М70 е пушка со возудшно ладење, со муниција во рамка и можност за рафална и единечна стрелба.

Историја[уреди | уреди извор]

разни Застава M70 прототипови