Автаркија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Автаркија (грчки: αὐτάρκεια — „самостојност“) — економски систем во кој трговските врски со надворешниот свет се строго ограничени или непостоечки. Таква политика следеле некои европски земји во XVII и XVIII век и Јапонија до средината на XIX век. Италијанската влада ја прогласила земјата за автаркија по трговското ембарго од 1935 г., иако трговијата со Германија и другите земји не ослабнала. Денес, најавтаркичен економски систем е оној на Северна Кореја, иако таа исто така задржува некои трговски врски со Кина и Јапонија. Во империјализмот се користи за запленување на туѓи земји под изговор за создавање посебен „простор“. Се врши преку високи царини, валутни и стоковни ограничувања итн.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Van Oudenaren, John (1991). „7: Economics“. Détente in Europe: The Soviet Union and the West Since 1953. Durham, NC: Duke University Press. стр. 255. ISBN 978-0822311416. Посетено на 28 March 2019. After veering toward autarky under war communism, in the 1920s the Soviet authorities began restoring business relations with traditional partners.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]