Австриски конзулат во Битола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Денешна Магнолија во која своевремено бил сместен Австрискиот конзулат

Почесен конзулат на Република Австрија во Битола — дипломатско претставништво на Австрија во градот Битола.

Историја[уреди | уреди извор]

Австриското Царство заедно со Велика Британија биле првите земји кои отвориле дипломатски претставништва во Битола. Австрискиот конзулат бил отворен на 21 ноември 1851 година. Царството, заедно со Русија, биле двете главни директно заинтересирани големи сили на Балканот. Првиот дипломатски претставник на Австриското Царство бил Фридрих Мајер. До крајот на 1950-тите, се смениле многу конзули и вицеконзули - Атанацкович, Вестер Мајер, Вулетич, Франц фон Соретич и други. Од 1890 до 1892 година, дипломатски претставник на Австроунгарија во Битола бил вицеконзулот Погачер. Во турбулентните времиња пред и по Илинденското востание, конзул бил Август Кинг, чии извештаи биле важни извори за политички, економски, трговски, културни, образовни, етнографски, статистички факти во вилаетот. Од јануари 1905 до декември 1908 година се смениле многу претставници: Оскар Прохаска, Парчер, д-р Ранци, Ричард Опенхајмер, Јеличка, Посваи и Тахи.[1]

Конзулатот бил сместен во куќа на улица Широк Сокак бр. 37.[1]

На 14 јуни 2015 година во Битола, сега во Република Македонија, повторно бил отворен почесен австриски конзулат. Истиот се наоѓа на улица „Климент Охридски“ бр.35/3. [2]

Дипломатски претставници во Битола[уреди | уреди извор]

Австрија/Австроунгарија Велика Британија Франција Грција Русија Србија Романија Италија Бугарија
1851 Вестермајер
1852 Вестермајер Лонгворт
1852 Вестермајер Лонгворт
1853 Вестермајер Лонгворт
1853 Вестермајер Лонгворт
1854 Вестермајер Лонгворт Флора
1854 Вулетич Лонгворт Белег
1855 Вулетич Лонгворт Белег
1855 Вулетич Лонгворт Белег
1856 Вулетич Лонгворт Белег
1856 Вулетич Лонгворт Белег
1857 Вулетич Лонгворт Белег
1857 Вулетич Лонгворт Белег
1858 Микше Лонгворт Грембло
1858 Микше Лонгворт Грембло
1859 Микше Лонгворт Грембло
1859 Соретич Блант Валјанос
1860 Соретич Калверт Валјанос
1860 Соретич Калверт Валјанос
1861 Соретич Калверт Валјанос Хитрово
1861 Соретич Калверт Валјанос Хитрово
1862 Заксъл Калверт Валјанос Хитрово
1862 Зелнер Калверт Едв. Валјанос Хитрово
1863 Зелнер Калверт Едв. Валјанос Хитрово
1863 Заксъл Калверт Валјанос Хитрово
1864 Окули Калверт Валјанос Хитрово
1864 Окули Калверт Валјанос Тимаев
1865 Окули Калверт Валјанос Јакубовски
1865 Окули Калверт Антипас Јакубовски
1866 Окули Калверт Антипас Јакубовски
1866 Окули Калверт Антипас Јакубовски
1867 Окули Калверт Антипас Јакубовски
1867 Окули Калверт Антипас Јакубовски
1868 Окули Калверт Антипас Јакубовски
1868 Окули Калверт Антипас Јакубовски
1869 Окули Калверт ? Логотетис Јакубовски
1870 Окули Калверт ? Логотетис Јакубовски
1870 Окули Калверт ? Логотетис Јакубовски
1871 Окули Калверт ? Логотетис Јакубовски
1871 Окули Калверт ? Логотетис Јакубовски
1872 Окули Калверт ? Логотетис Јакубовски
1872 Окули Блант Логотетис Јакубовски
1873 Окули Логотетис Јакубовски
1873 Окули Логотетис Максимов
1874 Окули Логотетис Максимов
1874 Окули Логотетис Максимов
1875 Кнапич Логотетис Максимов
1875 Кнапич Логотетис Максимов
1876 Кнапич Логотетис Максимов
1876 Кнапич Логотетис Максимов
1877 Кнапич Логотетис
1877 Кнапич Логотетис
1878 Кнапич Логотетис
1878 Кнапич Логотетис Хитрово
1879 Кнапич Логотетис Хитрово
1879 Кнапич Логотетис Хитрово
1880 Кнапич Логотетис Њага
1880 Кнапич Логотетис Њага
1881 Кнапич Логотетис Њага
1881 Кнапич Логотетис Њага
1882 Кнапич Докос Скрјабин
1882 Кнапич Докос Скрјабин
1883 Кнапич Докос Скрјабин
1883 Кнапич Докос Скрјабин
1884 Кнапич Докос Скрјабин
1884 Кнапич Докос Скрјабин
1885 Кнапич Докос Скрјабин
1885 Кнапич Пануријас Скрјабин
1886 Кнапич Пануријас Скрјабин
1886 Загорски Пануријас Скрјабин
1887 Загорски Барнхејн Пануријас Скрјабин
1887 Загорски Барнхејн ? Пануријас Скрјабин
1888 Загорски Calle ? Пануријас Скрјабин
1888 Погачер Шипли Пануријас Скрјабин Боди?
1889 Погачер Шипли Пануријас Скрјабин Боди?
1889 Погачер Шипли Фонданас Скрјабин Боди
1890 Погачер Шипли Фонданас Демерик Боди
1890 Погачер Шипли Бецос Демерик Боди
1891 Погачер Шипли Бецос Демерик Боди
1891 Погачер Шипли Бецос Демерик Боди
1892 Борек Шипли Бецос Демерик Боди
1892 Борек Шипли Бецос Демерик Боди
1893 Борек Шипли Бецос Демерик Боди Константинеску
1893 Борек Шипли Бецос Демерик Боди Константинеску
1894 Борек Шипли Бецос Демерик Боди Константинеску
1894 Борек Монахан Ледул Бецос Демерик Боди Константинеску
1895 Борек Монахан Ледул Бецос Демерик Боди Константинеску
1895 Борек Монахан Ледул Бецос Ростковски Васиљевиќ Сканилија
1896 Борек Монахан Ледул Бецос Ростковски Васиљевиќ Сканилија
1896 Борек Блант Ледул Бецос Ростковски Веселиновиќ Сканилија
1897 Борек Блант Ледул Бецос Ростковски Веселиновиќ Сканилија
1897 Крал Хампсен Ледул Бецос Ростковски Веселиновиќ Падјану Сканилија Стојчев
1898 Крал Хампсен Ледул Бецос Ростковски Веселиновиќ Падјану Сканилија Стојчев
1898 Крал Ледул Бецос Ростковски Веселиновиќ Падјану Сканилија Јовев
1899 Крал Ледул Бецос Ростковски Веселиновиќ Падјану Сканилија Јовев
1899 Крал Ледул Бецос Ростковски Иваниќ Падјану Легренци Михајлов
1900 Крал Frandon ? Бецос Ростковски Иваниќ Падјану Легренци Михајлов
1900 Крал Frandon ? Пезас Ростковски Ристиќ Константинеску Гаетани Михајлов
1901 Крал Шублие Пезас Ростковски Ристиќ Падјану Гаетани Михајлов
1901 Крал Шублие Пезас Ростковски Ристиќ Падјану Гаетани Михајлов
1902 Крал Шублие Пезас Ростковски Ристиќ Падјану Гаетани Михајлов
1902 Крал Готие Пезас Ростковски Ристиќ Падјану Висарт Михајлов
1903 Крал Готие Пезас Ростковски Ристиќ Падјану Висарт Колушев
1903 Крал Макгрегор Готие Кипреос Кохмански Станоевиќ Падјану Висарт Кожухаров
1903 Крал Макгрегор Готие Кипреос Кохмански Станоевиќ Падјану Висарт Кожухаров
1904 Крал Макгрегор Готие Кипреос Кал Станоевиќ Падјану Висарт Тошев
1904 Прохаска Макгрегор Готие Калергис Кал Станоевиќ Георгеску Висарт Тошев
1905 Прохаска Макгрегор Готие Левидис Кал Станоевиќ Георгеску Висарт Тошев
1905 Прохаска Young Готие Ксидакис Кал Станоевиќ Конческу Висарт Тошев
1906 Прохаска Монахан Готие Ксидакис Кал Станоевиќ Конческу Висарт Добрев
1906 Прохаска Монахан Готие Ксидакис Кал Гавриловиќ Д. Л. Висарт Добрев
1907 Посфаи Монахан Готие Ксидакис Кал Гавриловиќ Д. Л. Висарт Добрев
1907 Посфаи Хијткоут Гијоа Димарас Кал Гавриловиќ Браилјану Висарт Добрев
1908 Посфаи Хијткоут Гијоа Димарас Кал Гавриловиќ Браилјану Висарт Добрев
1908 Посфаи Едмондс Гијоа Димарас Кал Михајловиќ Браилјану Висарт Добрев
1909 Посфаи Едмондс Гијоа Димарас Кал Михајловиќ Браилјану Висарт Недков
1909 Борнемиса Гири Жуселен Димарас Кал Михајловиќ Браилјану Бернарди Недков
1910 Борнемиса Гири Жуселен Димарас Кал Михајловиќ Браилјану Бернарди Недков
1910 Борнемиса Гири Жуселен Маврудис Петрјаев Михајловиќ Браилјану Бернарди Недков
1911 Борнемиса Гири Жуселен Маврудис Петрјаев Михајловиќ Браилјану Бернарди Недков
1911 Борнемиса Гири Берн-Лагард Јосиф Петрјаев Михајловиќ Јонеску Недков
1912 Хала Морган Берн-Лагард Јосиф Петрјаев Михајловиќ Јонеску Недков
1912 Хала Тулмен? Берн-Лагард Петрјаев Протиќ Јонеску Недков
1913 Хала Тулмен? Берн-Лагард Петрјаев Јонеску Бернарди
1913 ? Грејг Берн-Лагард ? Кохмански Фитутјану Лоди Фе
1914 ? Грејг Берн-Лагард Јосиф Кохмански ? Лоди Фе
1914 Грејг Берн-Лагард ? Кохмански ? Лоди Фе
1915 Грејг Берн-Лагард ? Кохмански ? Лоди Фе[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Миновски, Никола, НУ Завод и Музеј - Битола. „Австриски конзулат – Конзулска Битола“. Bitola.info. Посетено на 27 септември 2020 г. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. „Почесен конзулат на Австрија во Битола“. Bitola.info. Посетено на 16 октомври 2020 г. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  3. Lory, Bernard (2011). „Un poste consulaire en Macédoine, Bitola-Monastir, 1851-1912“. Cahiers balkaniques. 38-39. doi:10.4000/ceb.849. Посетено на 2017-12-29. Занемарен непознатиот параметар |month= (help)