Прејди на содржината

Австриска книжевност на семрежјето

Од Википедија — слободната енциклопедија

Австриска книжевност на семрежјето (англиски: Austrian Literature Online, AOL) е австриски проект за дигитализација од Универзитетската библиотека во Инсбрук, Универзитетската библиотека во Грац и Универзитетот во Линц.

АОЛ е, заедно со Проектот АННО, претставува најголем проект од ваков тип во Австрија, од страна на Австриската национална библиотека. Во овој проект најголемиот дел од артиклите претставуваат дигитални факсимили, а во август 2004 година, беше дигитализирана 4000-тата титула.

Главен фокус во проектот е австриската и женската книжевност, но има и бројни диигитални примероци на документи од разни области, како на пример стари документи во Тироленсија Латина, кои исто така се достапни онлајн.

Замислата на овој АОЛ проект е учесничка, и за релативно ниски цени нуди дигитализација и постојан пристап до дела во јавна сопственост, а исто така нуди пристап до материјали заштитени од авторски права, каде што се достапни права.

Поврзано[уреди | уреди извор]