Австриска Онлајн Литература

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Австриската Онлајн Литература (АОЛ) е австриски проект за дигитализација од Универзитетската библиотека во Инсбрук, Универзитетската библиотека во Грац и Универзитетот во Линц .

АОЛ е, заедно со Проектот АННО, претставува најголем проект од ваков тип во Австрија, од страна на Австриската национална библиотека. Во овој проект најголемиот дел од артиклите претставуваат дигитални факсимили, а во август 2004 година, беше дигитализирана 4000-тата титула.

Главен фокус во проектот е австриската и женската литература, но има и бројни дигитални копии на документи од разни области, како на пример стари документи во Тироленсија Латина, кои исто така се достапни онлајн.


Замислата на овој АОЛ проект е партиципативна, и за релативно ниски цени нуди дигитализација и постојан пристап до дела од јавен домен, а исто така нуди пристап до материјали заштитени од авторски права, каде што се достапни права.