Авганец

Од Википедија — слободната енциклопедија

Авганец е мошне сув и топол ветар кој дува од правецот на Авганистан (каде има поле со висок воздушен притисок) према Туранската низина (место со нисзок воздушен притисок).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград
  • Дукиќ, Душан (2006): Климатологија, Географски факултет, Белград