Авански питски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Авански питски јазик
Awane
Зборуван во: Колумбија и Еквадор
Вкупно говорници: 21.000 (1986, 1991)
Колумбија 20.000 (1986)
Еквадор 1.000, (1991)
Јазично семејство: Барбакоански јазици
 Авански јазици
  Авански питски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: kwi
ISO 639-3: id=kwi kwi
Авански питски јазик.

Аванскиот питски јазикиндијански јазик дел од групата на барбакоански јазици. Јазикот се зборува во Јужна Америка.[1]

Овој јазик го зборуваат околу 21.000 луѓе, најмногу во Колумбија. Покрај нив има и 1.000 луѓе кои го зборуваат јазикот во Еквадор[1]

Писменоста на луѓето кои го зборуваат јазикот е помалку од 1%, додека писменоста на истите луѓе за шпански јазик е помалку од 5%.[1] Овој јазик користи латиница како основно писмо за запишување и редоследот на зборовите е подмет-прирок-глагол.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Awa-Cuaiquer, per SIL, Ethnologue, 1986 and 1991, access date 04-16-08