Прејди на содржината

Абоа (база на Антартикот)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Абоа (база на Антарктикот)
Антарктик база
Станица Абоа
Станица Абоа
Етимологија: Латински име на Турку
Земја Финска
Локација во АнтарктикотПринцезата Марта Коуст
Земјата на кралицата Мод
Администрирано одФинска програма за истражување на Антарктикот
Основана1988 (1988)
Население
 • Вкупно12 (само лето)
ТипСезонски
ПериодЛето
СтатусОперативни

Абоа (база на Антарктикот) (од латински името на Турку) е сезонска фински истражувачка станица во Антарктик, сместена во Земјата на кралицата Мод, околу 130 kiloметарs (430,000 ст) од брегот, на nunatak наречен Басен во Планините Вестфјела[1].

Објекти и цел[уреди | уреди извор]

Отворена во 1988 година, станицата била проектирана и изградена од VTT Технички истражувачки центар на Финска, а финансирана од финското Министерство за трговија и индустрија (сега дел од финското Министерство за вработување и економија). Абоа се наоѓа на Басен Нунатак кај планините Вестфјела (73⁰03'S, 13⁰25'W), Dronning Maud Land. Станицата е изградена на базалт и реголит без снег на околу 130 километри јужно од работ на морскиот мраз и 480 метри надморска височина. Шведската истражувачка станица Васа се наоѓа на истиот нунатак, на 200 метри од Абоа. Заедно станиците го формираат базниот камп Норденскиолд. Најблиските други станици се германската Нојмаер III и јужноафриканската Санае IV на ледена полица на растојание од околу 360 километри.

Aboa беше дизајниран и изграден од Лабораторијата за структурно инженерство при Техничкиот истражувачки центар на Финска (VTT), а финансиран од финското Министерство за трговија и индустрија (сега дел од финското Министерство за вработување и економија). Абоа првично беше изградена и опремена за да биде окупирана во текот на целата година, но станицата беше во употреба само за време на летото на Антарктикот. Во тој период од годината условите се најпогодни за истражувачка активност, температурата на воздухот е приближно од 0 до минус 20 °C.

Во 1988-1989 година станицата се состоеше од главна зграда (120м2) со 10 кревети, генераторска зграда, четири контејнери за складирање и сала за складирање возила. Во раните 2000-ти, големината на финските експедиции во Абоа постојано растеше и имаше потреба да се реновира станицата. Абоа беше зголемен и реновиран во текот на австралското лето 2002-2003 година. Беа инсталирани два нови модули за сместување и работен простор, како и нов туш кабина, перална и соодветна финска сауна. Во следната година, електроенергетскиот систем беше подобрен со систем за сончева и ветерна енергија за да се овозможи поконзистентни мерења во текот на целата година и да се намали потрошувачката на фосилни горива за време на активната летна сезона.

Во текот на австралското лето 2014-2015 година, FINNARP започна со согорување на запалив отпад во инсинератор, овластен од Финскиот центар за економски развој, транспорт и животна средина. Со сеопфатен план за управување со отпад, количината на отпад во Абоа е значително намалена. Во текот на австралните лета 2015-16 и 2016-17 година, едно старо засолниште за хеликоптери и стара шаторска сала беа реновирани и обновени. Сега, обновените засолништа се користат како научна работилница, складиште и засолниште за возила. Во 2016-17 година во инфраструктурата на станицата беа додадени дополнителни модули за истражување/сместување и нов контејнер за управување со отпад.

Денес, Абоа се состои од главна зграда (околу 250 м2), четири одделни модули за истражување и сместување, модул за медицинска хирургија, зграда за генератор, две засолништа, складиште за храна и резервни делови, контејнер за согорување и отпад, лабораторија за гравитација и контејнер за истражување на климата со година - кружна синоптичка метеоролошка станица. Станицата може удобно да прими експедиции до 15-21 лице. Станицата се користи само во летото на Антарктикот. Во моментов станицата има простор за живеење и работа за експедиции од 15 луѓе и дозволува привремен простор за живеење до 21 лице.

Станицата Шведска Васа се наоѓа на само 200 метарs (660 ст) подалеку. Заедно, Абоа и Васа ја формираат Базата Норденскиолд и двете станици работат во тесна соработка.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]