Абдула ибн Абд ел-Муталиб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата

ИсламИсторија на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Абдула ибн Абд ел-Муталиб или Абд Алах ибн Абд ел-Муталиб (арапски: عبدالله بن عبد المطلب‎)‎ (545-570) бил таткото на Мухамед[1][2], најважниот пророк на Исламот. Бил син на Шаиба ибн Хашим (попознат како Абдула Муталиб или Абд ел-Муталиб)[3]. Како младич се оженил со Амина бинт Вахаб[4] , која наскоро потоа му родила син. Умрел од болест додека патувал на караван помеѓу Медина и Мека, на 25 годишна возраст.

„Абдула“ (поточно „Абд Алах“) значи „Божји слуга“ („слуга на Алах“).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ibn Hisham note 97.
  2. Muhammad ibn Saad, Tabaqat vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina. London: Ta-Ha Publishers.
  3. Muhammad ibn Sa'ad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir. Translated by Haq, S. M. (1967). Ibn Sa'd's Kitab al-Tabaqat al-Kabir Volume I Parts I & II, pp. 99-100. Delhi: Kitab-Bhavan.
  4. Al-A'zami, Muhammad Mustafa (2003). The History of The Qur'anic Text: From Revelation to Compilation: A Comparative Study with the Old and New Testaments. UK Islamic Academy. стр. 22–24. ISBN 978-1-8725-3165-6.