Абдест

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата

ИсламИсторија на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Абдест – верско чистење кај муслиманите пред молитва.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Зборот доаѓа од персискиот збор دست‌نماز‎ што значи „миење раце“.

Видови на абдест[уреди | уреди извор]

Верници „земаат“ абдест пред молитва во џамијата Бадшахи, Лахоре, Пакистан
  • ал-вуду (арапски: الوضوء) – вообичаен абдест пред клањање кога одредени делови на телото се мијат со чиста вода;
  • тејемум – абдест со чиста земја кога нема чиста вода;
  • гусал (арапски: غسل ) – целосно чистење, односно капење.

Очистување[уреди | уреди извор]

Очистувањето се изведува со отстранување на нечистотиите од облеката и телото на оној што се клања и местото каде се клања.

Очистувањето се изведува со две работи:

  • природна вода – таа ги има сите природни особини така што со неа не е измешано со што било што вообичаено не се наоѓа во неа, без разлика дали е тоа нечисто или чисто.
  • чиста површина на земја – чисто Земјино тло во вид на прашина, песок или камен.

Чиста вода[уреди | уреди извор]

Како чиста вода се сметаат:

Во рамките на џамиските или текиските комплекси постои посебен објект или просторија наменет за земање абдест кој се нарекува абдестана.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]