Прејди на содржината

Аба лига

Од Википедија — слободната енциклопедија

АБА лигата, преименувана во Прва дивизија на АБА лигата во 2017 година, е највисока регионална машка професионална кошаркарска лига во која првично учествуваа клубови од поранешна Југославија (Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија). Поради спонзорски причини, лигата била позната и како Goodyear League од 2001 до 2006 година, НЛБ лига од 2006 до 2011 година и како AdmiralBet ABA лига од 2021 година.