ААА

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Најдобар кредитен рејтинг (воглавно за државните обврзници), како индикатор за најдобар квалитет според оценката на Moody's и Standard and Poor's, двете водечки агенции за утврдување на кредитниот рејтинг во САД. За емитентот оценет со ААА се смета дека е најмалку можно да не ја исплати главнината и каматите.