Џунгла

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џунгла

Џунгла е густа тропска шума распространета на Индискиот Полуостров, во Индокина и на Малајскиот Архипелаг. Во џунглите растат дрва што се високи од 20 до 30 метри. Превладуваат тиково, сандалово, лебно дрво, разни видови палми и друга бујна вегетација, распоредена по катови.

Џунглата како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Џунглата, непосредно или метафорично, се јавува како мотив во уметноста и во популарната култура, како, на пример, во следниве дела:

Наводи[уреди | уреди извор]