Џуз

Од Википедија — слободната енциклопедија

Џуз' (арапски: جزء, „дел“) е еден од триесетте делови со приближно еднаква големина на кои се дели Куранот. Оваа поделба овозможува рецитирање на Куранот во текот на есен месец, особено за време на Рамадан кога се чита целиот Куран; вака се чита отрпилика еден џуз на вечер. Џузот понатаму се дели на хизби (групи), а пак тие се делат на четвртини. Најзапомнетиот џуз е „Ама“, кој е 30-тиот џуз кој ги содржи сурите 78 до 114, кои се најкратките во Куранот; овие сури се читаат за време на молитва, и истите се оние кои децата први ги учат.

Џуз Сури
1 (1:1) - (2:141)
2 (2:142) - (2:252)
3 (2:253) - (3:92)
4 (3:93) - (4:23)
5 (4:24) - (4:147)
6 (4:148) - (5:81)
7 (5:82) - (6:110)
8 (6:111) - (7:87)
9 (7:88) - (8:40)
10 (8:41) - (9:92)
11 (9:93) - (11:5)
12 (11:6) - (12:52)
13 (12:53) - (14:52)
14 (15:1) - (16:128)
15 (17:1) - (18:74)
16 (18:75) - (20:135)
17 (21:1) - (22:78)
18 (23:1) - (25:20)
19 (25:21) - (27:55)
20 (27:56) - (29:45)
21 (29:46) - (33:30)
22 (33:31) - (36:27)
23 (36:28) - (39:31)
24 (39:32) - (41:46)
25 (41:47) - (45:37)
26 (46:1) - (51:30)
27 (51:31) - (57:29)
28 (58:1) - (66:12)
29 (67:1) - (77:50)
30 (78:1) - (114:6)

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Ali, Abdullah Yusuf (1999). The Meaning of the Holy Quran. Amana Publications. ISBN 0-915957-32-9.