Џон Реј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џон Реј.
За други луѓе со истото име, видете Џон Реј.

Џон Реј (англ. John Ray, до 1670 го испишувал своето име како John Wray; 29 ноември 1627 во Есекс17 јануари 1705 исто така) бил англиски природонаучник. Бил член на Кралското друштво.

Објавил неколку важни работи за растенијата и животните, како и класичната работа во традицијата на природната теологија — „Мудроста Божја, отелотворена во творбата“ (Wisdom of God, Manifested in the Work of Creation, 1691).

Во делото Methodus plantarum novae (1682) прв ја вовел поделбата на растенијата на дикотиледони и монокотиледони и ја дал првата биолошка концепција за видот.

Полемизирал по прашањата за класификација на растенијата со Жозеф Питон де Турнфор и Август Ривинус.

Го проучувал влијанието на светлината врз бојата на растенијата.

Познат е и како собирач на англиски поговорки и легенди.

Биографии[уреди | уреди извор]

  • Charles E. Raven. John Ray: Naturalist: His Life and Works, 1950

Надворешни врски[уреди | уреди извор]