Џон Логи Берд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џон Логи Берд
John Logie Baird, Bust.jpg
Роден 13 август 1888
Починал Предлошка:14

Џон Логи Берд (англиски: John Logie Baird) бил шкотски пронаоѓач. Во 1923 годинаго извел првиот пренос на ТВ слика, а во 1928 година, првиот прекоокеански ТВ пренос помеѓу Лондон и Хортсдејл во САД. Роден е на 13 август 1888, а починал на 14 јуни 1946 година.