Џовани Верга

Од Википедија — слободната енциклопедија

Џовани Верга (италијански: Giovanni Verga; 1840 — 1922, Катанија, Италија) — италијански писател.

Џовани Верга

Животопис[уреди | уреди извор]

Детството и раната младост Верга ги поминал на родниот остров.[1]

Творештво[уреди | уреди извор]

Верга започнал да пишува уште додека живеел во Катанија, кога ги објавил „Карбонари од планините“, „Љубовта и татковината“ и „На лагуните“. По преселбата во Фиренца, каде се дружел со Лујџи Капуано, тој ја развил теоријата на веризмот чиј основен постулат е дека обичниот настан треба да се раскаже сам по себе и да дејствува сам од себе, а писателот треба што повеќе да се оддалечи од него. Во своите дела, Верга реалистично го слика сицилијанскиот живот. Негови поважни книги се: „Љубовницата на Грамињи“ и „Живот во полињата“, „Семејството Малавоља“, „Мајсторот Дон Џезуладо“, „Селски раскази“ и „По улиците“.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 235.
  2. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 235-236.