Џиро д’Италија 2014 - етапа 12 до етапа 21

Од Википедија — слободната енциклопедија

Џиро д’Италија 2014 започнала на 9 мај, а етапата 21 се случила на 1 јуни. Изданието во 2014 година започнало со екипен хронометар во Белфаст. Првите три етапи на Џиро се одржале во Северна Ирска, а на 13 мај трката се вратила во Италија, по првиот ден за одмор.

Легенда[N 1]
     Го означува предводникот во генералниот пласман      Го означува предводникот во планинскиот пласман
     Го означува предводникот во бодовниот пласман      Го означува предводникот во пласманот за млад возач
   и.в. означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 12[уреди | уреди извор]

22 мај 2014 — Барбареско до Бароло, 41,9 км, поединечен хронометар (ITT)[1]
Резултат од етапа 12
Возач Екипа Време
1  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ 57' 34"
2  Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 1' 17"
3  Кедел Еванс (АВС) Розева маичка Ванти-Груп Гобер + 1' 34"
4  Рафал Мајка (ПОЛ) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 1' 39"
5  Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 1' 53"
6  Ваут Пулс (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 2' 00"
7  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 03"
8  Томас де Гент (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 2' 07"
9  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 09"
10  Патрик Греч (ГЕР) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 12"
Генерален пласман по етапа 12
Возач Екипа Време
1  Ригоберто Уран (КОЛ) Розева маичка Омега Парма-Квик Степ 49ч 37' 35"
2  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 37"
3  Рафал Мајка (ПОЛ) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 1' 52"
4  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 32"
5  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 50"
6  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 3' 29"
7  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 37"
8  Ваут Пулс (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 4' 06"
9  Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 4' 20"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 4' 41"

Етапа 13[уреди | уреди извор]

23 мај 2014 — Фосано до Ривароло Канавезе, 157 км[2]
Резултат од етапа 13
Возач Екипа Време
1  Марко Канола (ИТА) Бардијани-ЦСФ 3ч 37' 20"
2  Џексон Родригес (ВЕН) Андрони Џокатоли-Венецуела и.в.
3  Анжело Тулик (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
4  Насер Буани (ФРА) Црвена маичка FDJ.fr + 11"
5  Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг + 11"
6  Елија Вивијани (ИТА) Канондејл + 11"
7  Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано + 11"
8  Бен Свифт (ВБР) Тим Скај + 11"
9  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 11"
10  Борут Божич (СЛО) Астана + 11"
Генерален пласман по етапа 13
Возач Екипа Време
1  Ригоберто Уран (КОЛ) Розева маичка Омега Парма-Квик Степ 53ч 15' 06"
2  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 37"
3  Рафал Мајка (ПОЛ) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 1' 52"
4  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 32"
5  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 50"
6  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 3' 29"
7  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 37"
8  Ваут Пулс (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 4' 06"
9  Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 4' 20"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 4' 41"

Етапа 14[уреди | уреди извор]

24 мај 2014 — Аглие до Оропа, 164 км[3]
Резултат од етапа 14
Возач Екипа Време
1  Енрико Батаљин (ИТА) Бардијани-ЦСФ 4ч 34' 41"
2  Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај и.в.
3  Харлинсон Пантано (КОЛ) Колумбија + 7"
4  Јан Поланц (СЛО) Лампре-Мерида + 17"
5  Николас Роуш (ИРС) Тинкоф-Саксо + 22"
6  Алберт Тимер (ХОЛ) Џајант-Шимано + 26"
7  Емануеле Села (ИТА) Андрони Џокатоли-Венецуела + 28"
8  Матија Катанео (ИТА) Лампре-Мерида + 33"
9  Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол + 39"
10  Иван Сантаромита (ИТА) Орика-ГринЕЏ + 54"
Генерален пласман по етапа 14
Возач Екипа Време
1  Ригоберто Уран (КОЛ) Розева маичка Омега Парма-Квик Степ 57ч 52' 51"
2  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 32"
3  Рафал Мајка (ПОЛ) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 1' 35"
4  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 11"
5  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 2' 33"
6  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 3' 04"
7  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 16"
8  Ваут Пулс (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 4' 01"
9  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 5' 07"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 5' 13"

Етапа 15[уреди | уреди извор]

25 мај 2014 — Валденго до Монтекампионе, 225 км[4]
Резултат од етапа 15
Возач Екипа Време
1  Фабио Ару (ИТА) Астана 5ч 33' 06"
2  Фабио Дуарте (КОЛ) Колумбија + 21"
3  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 22"
4  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 22"
5  Ригоберто Уран (КОЛ) Розева маичка Омега Парма-Квик Степ + 42"
6  Рафал Мајка (ПОЛ) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 57"
7  Франко Пелицоти (ИТА) Андрони Џокатоли-Венецуела + 1' 08"
8  Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 1' 08"
9  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 1' 13"
10  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 1' 13"
Генерален пласман по етапа 15
Возач Екипа Време
1  Ригоберто Уран (КОЛ) Розева маичка Омега Парма-Квик Степ 63ч 26' 39"
2  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 1' 03"
3  Рафал Мајка (ПОЛ) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 1' 50"
4  Фабио Ару (ИТА) Астана + 2' 24"
5  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 2' 40"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 42"
7  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 3' 04"
8  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 4' 47"
9  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 5' 44"
10  Ваут Пулс (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 6' 32"

Етапа 16[уреди | уреди извор]

27 мај 2014 — Понте ди Лењо до Вал Мартело-Мартелтал, 139 км[5]
Резултат од етапа 16
Возач Екипа Време
1  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим 4ч 42' 35"
2  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 8"
3  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 1' 13"
4  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 3' 32"
5  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 37"
6  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 40"
7  Рафал Мајка (ПОЛ) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 4' 08"
8  Себастијан Енао (КОЛ) Тим Скај + 4' 11"
9  Ригоберто Уран (КОЛ) Розева маичка Омега Парма-Квик Степ + 4' 11"
10  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 4' 48"
Генерален пласман по етапа 16
Возач Екипа Време
1  Наиро Кинтана (КОЛ) Розева маичка Бела маичка Мовистар Тим 68ч 11' 44"
2  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 41"
3  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 3' 21"
4  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 3' 26"
5  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 3' 28"
6  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 34"
7  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 49"
8  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 06"
9  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 4' 16"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 8' 02"

Етапа 17[уреди | уреди извор]

28 мај 2014 — Сарнонико до Виторио Венето, 208 км[6]
Резултат од етапа 17
Возач Екипа Време
1  Стефано Пираци (ИТА) Бардијани-ЦСФ 4ч 38' 11"
2  Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
3  Џеј Мекарти (АВС) Тинкоф-Саксо и.в.
4  Томас де Гент (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5  Матео Монтагути (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
6  Јуси Веиканен (ФИН) FDJ.fr + 28"
7  Зимон Гешке (ГЕР) Џајант-Шимано + 28"
8  Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг + 28"
9  Марко Канола (ИТА) Бардијани-ЦСФ + 28"
10  Серж Пауелс (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 28"
Генерален пласман по етапа 17
Возач Екипа Време
1  Наиро Кинтана (КОЛ) Розева маичка Бела маичка Мовистар Тим 68ч 11' 44"
2  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 41"
3  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 3' 21"
4  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 3' 26"
5  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 3' 28"
6  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 34"
7  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 49"
8  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 06"
9  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 4' 16"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 8' 02"

Етапа 18[уреди | уреди извор]

29 мај 2014 — Белуно до Рифуџо Панарота, 171 км[7]
Резултат од етапа 18
Возач Екипа Време
1  Хулијан Аредондо (КОЛ) Сина маичка Трек Фактори Рејсинг 4ч 49' 51"
2  Фабио Дуарте (КОЛ) Колумбија + 17"
3  Филип Дејгнан (ИРС) Тим Скај + 37"
4  Франко Пелицоти (ИТА) Андрони Џокатоли-Венецуела + 1' 20"
5  Едоардо Ѕардини (ИТА) Бардијани-ЦСФ + 1' 24"
6  Томас де Гент (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 38"
7  Иван Басо (ИТА) Канондејл + 1' 43"
8  Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај + 1' 59"
9  Фабио Ару (ИТА) Астана + 2' 43"
10  Наиро Кинтана (КОЛ) Розева маичка Бела маичка Мовистар Тим + 2' 46"
Генерален пласман по етапа 18
Возач Екипа Време
1  Наиро Кинтана (КОЛ) Розева маичка Бела маичка Мовистар Тим 78ч 58' 08"
2  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 41"
3  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 3' 29"
4  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 31"
5  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 3' 31"
6  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 52"
7  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 4' 32"
8  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 4' 37"
9  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 4' 59"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 8' 33"

Етапа 19[уреди | уреди извор]

30 мај 2014 — Басано дел Грапа до Чима ГрапаКреспано дел Грапа, 26,8 км, поединечен хронометар (ITT)[8]
Резултат од етапа 19
Возач Екипа Време
1  Наиро Кинтана (КОЛ) Розева маичка Мовистар Тим 1ч 05' 37"
2  Фабио Ару (ИТА) Астана + 17"
3  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 26"
4  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 1' 57"
5  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 24"
6  Франко Пелицоти (ИТА) Андрони Џокатоли-Венецуела + 3' 22"
7  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 3' 28"
8  Себастијан Енао (КОЛ) Тим Скај + 3' 48"
9  Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол + 4' 00"
10  Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај + 4' 10"
Генерален пласман по етапа 19
Возач Екипа Време
1  Наиро Кинтана (КОЛ) Розева маичка Бела маичка Мовистар Тим 79ч 03' 45"
2  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 3' 07"
3  Фабио Ару (ИТА) Астана + 3' 48"
4  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 5' 26"
5  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 6' 16"
6  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 6' 59"
7  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 9' 25"
8  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 9' 29"
9  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 10' 11"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 13' 59"

Етапа 20[уреди | уреди извор]

31 мај 2014 — Манијаго до Монте Цонколан, 167 км[9]
Резултат од етапа 20
Возач Екипа Време
1  Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо 4ч 41' 55"
2  Франко Пелицоти (ИТА) Андрони Џокатоли-Венецуела + 38"
3  Франческо Мануел Бонџорно (ИТА) Бардијани-ЦСФ + 49"
4  Николас Роуш (ИРС) Тинкоф-Саксо + 1' 35"
5  Брент Букволтер (САД) Ванти-Груп Гобер + 1' 37"
6  Робинсон Чалапуд (КОЛ) Колумбија + 1' 46"
7  Георг Прајдлер (АВТ) Џајант-Шимано + 1' 52"
8  Максим Монфор (БЕЛ) Лото-Белисол + 2' 12"
9  Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај + 2' 24"
10  Зимон Гешке (ГЕР) Џајант-Шимано + 2' 37"
Генерален пласман по етапа 20
Возач Екипа Време
1  Наиро Кинтана (КОЛ) Розева маичка Бела маичка Мовистар Тим 83ч 50' 25"
2  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 3' 07"
3  Фабио Ару (ИТА) Астана + 4' 04"
4  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 5' 46"
5  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 6' 41"
6  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 7' 13"
7  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 11' 09"
8  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 12' 00"
9  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 13' 35"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 15' 49"

Етапа 21[уреди | уреди извор]

1 јуни 2014 — Џемона дел Фриули до Трст, 172 км[10]
Резултат од етапа 21
Возач Екипа Време
1  Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано 4ч 23' 58"
2  Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3  Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
4  Насер Буани (ФРА) Црвена маичка FDJ.fr и.в.
5  Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
6  Леонардо Дуке (КОЛ) Колумбија и.в.
7  Лука Паолини (ИТА) Катјуша и.в.
8  Тош ван дер Санде (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
9  Борут Божич (СЛО) Астана и.в.
10  Илјо Кејсе (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1  Наиро Кинтана (КОЛ) Розева маичка Бела маичка Мовистар Тим 88ч 14' 32"
2  Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 2' 58"
3  Фабио Ару (ИТА) Астана + 4' 04"
4  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 5' 46"
5  Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 6' 32"
6  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 7' 04"
7  Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 11' 00"
8  Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 11' 51"
9  Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 13' 35"
10  Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 15' 49"

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Маичките кои се појавуваат во табелата на левата страна од страницата ги означуваат возачите кои ги носат на одредената етапа, додека оние кои се појавуваат на десната страна на страницата ги означуваат возачите на кои им се доделени по етапата.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Етапа 12: Барбареско – Бароло“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 22 мај 2014.
 2. „Етапа 13: Фосано – Ривароло Канавезе“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 23 мај 2014.
 3. „Етапа 14: Аглие – Оропа“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 24 мај 2014.
 4. „Етапа 15: Валденго – План ди Монтекампионе“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 24 мај 2014.
 5. „Етапа 16: Понте ди Лењо – Вал Мартело/Мартелтал“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 24 мај 2014.
 6. „Етапа 17: Сарнонико – Виторио Венето“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 24 мај 2014.
 7. „Етапа 18: Белуно – Рифуџо Панарота“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 24 мај 2014.
 8. „Етапа 19: Басано дел Грапа – Чима Грапа (Креспано дел Грапа) (ITT)“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 24 мај 2014.
 9. „Етапа 20: Манијаго – Монте Цонколан“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 24 мај 2014.
 10. „Етапа 21: Џемона дел Фриули – Трст“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 24 мај 2014.