Џин (дух)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Имам Али го освојува Џин , непознат уметник, Ахсан-ол-Кобар (1568) Палата Голестан

Џин исто така романизиран како Џин или англицизиран како гении (со пошироко значење на духови или демони , во зависност од изворот) [1][2]натприродни суштества во раната предисламска арапска и подоцнежна исламска митологија и теологија . Џин не се строго исламски концепт; наместо тоа, може да бидат различни пагански суштества интегрирани во исламот.[3] Бидејќи Џин не е неизбежно зло (ниту добро), исламот можел да ги прилагодува духовите од другите религии за време на неговото ширење.

Покрај Џин, исламот го признава постоењето на демони (Shayāṭīn). Линиите меѓу демоните и Џин се нејасни, бидејќи злонамерни џинови се нарекуваат и шијатин .[4][5] Меѓутоа исламската и неисламската стипендија генерално прави разлика меѓу ангелите, џин и демоните ( шајатини ) како три различни видови на духовни ентитети во исламските традиции.[6][7] Џин се разликуваат од демоните, со тоа што тие можат да бидат и зли или добри, додека вистинските демони се заробени во зло.[8]

Во исламски контекст, терминот Џин се користи и за колективна ознака за секое натприродно суштество, а исто така и за одреден вид на натприродно суштество.[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „jinn – Definition of jinn in English by Oxford Dictionaries“. Oxford Dictionaries – English. Архивирано од изворникот на 2019-04-03. Посетено на 2019-02-06.
  2. Tobias Nünlist Dämonenglaube im Islam Walter de Gruyter GmbH & Co KG, 2015 ISBN 978-3-110-33168-4 p. 22 (German)
  3. Tobias Nünlist Dämonenglaube im Islam Walter de Gruyter GmbH & Co KG, 2015 ISBN 978-3-110-33168-4 p. 2 (German)
  4. Robert Lebling (30 July 2010). Legends of the Fire Spirits: Jinn and Genies from Arabia to Zanzibar. I.B.Tauris. p. 87. ISBN 978-0-85773-063-3
  5. Tobias Nünlist Dämonenglaube im Islam Walter de Gruyter GmbH & Co KG, 2015 ISBN 978-3-110-33168-4 p. 3 (German)
  6. Amira El-Zein Islam, Arabs, and Intelligent World of the Jinn Syracuse University Press 2009 ISBN 9780815650706 page 21
  7. Tobias Nünlist Dämonenglaube im Islam Walter de Gruyter GmbH & Co KG, 2015 ISBN 978-3-110-33168-4 p. 47 (German)
  8. Amira El-Zein Islam, Arabs, and Intelligent World of the Jinn Syracuse University Press 2009 ISBN 9780815650706 page 100
  9. Tobias Nünlist Dämonenglaube im Islam Walter de Gruyter GmbH & Co KG, 2015 ISBN 978-3-110-33168-4 p. 67 (German)