Џин-тоник

Од Википедија — слободната енциклопедија


Џин-тоник

Џин-тоник (англиски: gin and tonic) — коктел кој се прави од џин и тоник, обично гарниран со резанка лимета или лимон и коцки мраз. Сразмерот на џин и тоник варира од пола-пола до еден дел џин на три дела тоник.

Историја[уреди | уреди извор]

Коктелот бил измислен во војската на Британската источноиндиска компанија во Индија.

Тоникот содржи кинин, кој се користел против маларија. Бидејќи противмаларичниот тоник во XVII век бил многу горчлив, му се додавал џин за да пиде пивлив. Иако денес постои мала медицинска употреба, овој пијалак и понатаму ужива голема популарност. Тоникот денес содржи помалку кинин и затоа е и помалку горчлив (обично заблажен). Заради поврзаноста со топли клими и освежитениот карактер, овој коктел е попопуларен во потоплите месеци.

Самото количество лимети (против скорбут) и кинин (против маларија), бил толку невозможен за косумирање, што единствениот начин војниците да го пијат бил ако му се додаде џин.

Слични пијалаци[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]