Џејмс Макферсон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џејмс Макферсон

Џејмс Макферсон (англ. James Macpherson, шкотски: Seumas Mac a' Phearsain или Seumas MacMhuirich; 27 октомври 1736-17 февруари 17 1796) бил шкотски писател, автор на песни, колекционер на книжевни дела и политичар, познат е како ""преведувач"" на Осијановите циклусни песни.