Прејди на содржината

Џеси Бушерет

Од Википедија — слободната енциклопедија

(Емилија) Џеси Бушерет (ноември 1825 - 18 октомври 1905) била англиски борец за правата на жените .

Таа е родена во ноември 1825 година во Норт Вилингем, во близина на Маркет Расен, Линколншир . Таа била внука на потполковник Ајскоге Бушерет и најмалото дете на неговиот син Ајскоге и Луиза, ќерка на Фредерик Џон Пигу од Дартфорд, Кент. Таа била образована во училиштето од четирите Мис Byerleys (ќерки на Јосија Wedgwood 's однос и партнер, Томас Byerley ) на Avonbank, Стратфорд-на-Авон, каде што г-ѓа Гаскел била ученик. [1]

Активностите на Бушерет за женските каузи биле инспирирани од читањето на англискиот женски журнал, кој ги одразувал нејзините сопствени цели, и од една статија во Edinburgh Review за проблемите на многуте „излишни“ жени во Англија во средните години на деветнаесеттиот век. време кога во населението имало многу повеќе жени отколку мажи.  [2]

На 21 ноември 1865 година, Џеси Бушерет со помош на Барбара Бодишон и Хелен Тејлор ја произнесуваат идејата за парламентарна реформа. . Тие започнале кампања за остварување на правото на глас за жените. [3]

Со Барбара Бодичон и Аделаида Ен Проктер, Бушерет помогнале во основањето на Друштвото за промовирање на вработувањето на жените во 1859 година. Ова станало во 1926 година Друштво за промовирање на обука на жени кое денес работи како регистрирана добротворна организација Иднини за жени . [4]

Исто така во 1859 година, Бушерет и Проктер се приклучиле на групата Лангам Плејс . Мала, но решителна група која водела кампања за подобрување на состојбата на жените, таа била активна помеѓу 1857 и 1866 година. [5] Бушерет била промотор на движењето за право на глас на жените и силен поддржувач на Законот за сопственост на мажените жени. Таа го основала Англичанскиот преглед во 1866 година и го уредувала до 1870 година, кога со Лидија Бекер го основала Женскиот весник за право на глас . [6]

 • Совети за самопомош за млади жени, 1863 година
 • Состојбата на жената во Франција“, 1868 година
 • „Како да се обезбеди за излишни жени“, во Џозефин Батлер, ед., Женска работа и женска култура, 1869 година
 • „Индустриската положба на жените“, во Теодор Стентон, ед., Женското прашање во Европа, 1884 г.
 • Состојбата на работничките жени и фабричките акти, со Хелен Блекбурн, 1896 година
 • Ф. Хејс, Жени на денот, 1885 година.
 1. Предлошка:DNB12
 2. History of the Society at sptw.org, the web site of the Society for Promoting the Training of Women (accessed 23 March 2008)
 3. Jessie Boucherett
 4. Futures for Women at futuresforwomen.org.uk, the web site of Futures for Women (accessed February 2014)
 5. Walker, Linda. „Boucherett, (Emilia) Jessie (1825–1905)“. Оксфордски речник на национални биографии (online. изд.). Oxford University Press.CS1-одржување: ref=harv (link) (бара Претплата или членство во британска јавна библиотека .)
 6. Phillips, Melanie.