Џафер Сулејмани

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Џафер Сулејмани (албански: Xhafer Sulejmani; Премет; 1871 - Тетово, 1948) — истакнат албански лекар во Македонија[1].

Биографија[edit | edit source]

Сулејмани е роден во Премет, јужна Албанија во 1871 г. Студирал медицина во Цариград и Нанси, Франција. Од 1900 г. па до крајот на животот работел како општ лекар во Тетово. Бил сенатор во Кралството Југославија. Уживал голем углед меѓу населението како лекар и особено поради неговите залагања за соживотот меѓу малцинствата во Тетово и Тетовско. Неговите куќи во Тетово преставуваат споменици на културата[2].

Наводи[edit | edit source]

  1. (на македонски) Македонска енциклопедија. II (прво издание). Скопје: МАНУ. стр. 1458. ISBN 978-608-203-024-2. 
  2. Цветановски, Илчо. „СПОМЕНИЦИТЕ заборавени од надлежните - Го губи ликот стариот дел на Тетово“, Дневник, вторник, 29 јули 2008 (посет. 2 ноември 2009 г). (на македонски)