Џанг Цедуан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Џанг Цедуан кинески: трад. 張擇端, упр. 张择端, пинјин: Zhāng Zéduān; 1085-1145, роден во Донгву (денешен Џученг, Шандунг), бил кинески сликар. Живеел во XII век, за време на преодниот период од Северната во Јужната династија Сунг. Постојат докази дека бил дворски сликар за Северната динстија Сунг и дека по падот на династијата, неговите слики биле критика на новата династија. Најголемиот материјал за неговиот живот доаѓа од колофон напишан во 1186 од извесен Чанг Чу.

Чингминшката ролна[уреди | уреди извор]

Најпознатата слика на Џанг Цедуан е „Крај реката за време на Чингминшкиот фестивал“ (清明上何圖, „Чингминг Шанге Ту“), меѓутоа овој превод е спорен. Ролната е прилично широка (околу 9 м) и го прикажува градот. Преводот на нејзиниот наслов е спорен; зборот „Чингминг“ може да се однесува на Чингминшкиот фестивал или пак на ред и мир. Стручњаците предлагаат два можни превода: „Одење низводно на Чингминшкиот фестивал“ или „Владее мир над реката“.

Традиционално се сметаат три нешта за сликата:

  • Прикажаниот град е Кајфенг.
  • Насликана е пред падот на Северната династија Сунг во 1127.
  • Го прикажува Чингминшкиот фестивал.

Современите стручњаци ги оспоруваат сите три нешта:

  • Прикажаниот град е идеализиран непостоечки град.
  • Насликана е по падот на Северната династија Сунг во 1127.
  • Прикажува сцена во рана есен.

Чингминшката ролна е историски важна како една од ретките слики од некогашната царска збирка која сѐ уште се наоѓа во континентална Кина; оваа била особено омилена на царот Пуји, кој ја зел со себе во Манџурија и така таа не станала дел од збирката на Националниот дворски музеј кој подоцна бил преселен во Тајван. Денес ролната се чува во Забранетиот град, под буден надзор на властите и се изложува само за кратко по еднаш на неколку години.

QingmingshangHetu.jpg

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Valerie Hansen, „The Mystery of the Qingming Scroll and Its Subject: The Case Against Kaifeng,“ Journal of Sung-Yuan Studies 26 (1996), 183-200.