Њутнов број

Од Википедија — слободната енциклопедија

Њутновиот број (Np) е прилично застапен бездимензионален број кој го дава соодносот помеѓу силата на отпорот и силата на инерцијата.

Овој број има различни својства зависно од полето на примена. На пример, ако имаме магнетна мешалка, Њутновиот број го утврдуваме како:

каде

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. J Wei, J L Anderson, K B Bischoff Advances in Chemical Engineering, том 17 Academic Press (1991) ISBN 0 1200 8517 8 стр. 44