Прејди на содржината

Љубов 47

Од Википедија — слободната енциклопедија

Љубов 47 е германски долгометражен филм од 1949 година, заснован на претставата на Волфганг Борхерт, надвор од вратата (1947). Во режија на Волфганг Либенајнер .

Филмот е по името на кралот Бекаман, кој сфаќа дека неговата сопруга се свртила кон друг маж во годините на сибирското заробеништво, а неговиот син е мртов. Очајно гледа само излез за себе, затоа што „не може да стори повеќе“ - но таму се среќава на бреговите на Елбе Ана Герке, млада вдовица која повеќе не „сака“, и двајцата меѓу себеси раскажуваат .

Позадина

[уреди | уреди извор]

Моделот на Борхерт се смета за таканаречена литература за урнатините, во која авторите се обидоа да ги обработат настаните и последиците од Втората светска војна. Авторите на книжевноста за урнатините како и режисерите на филмовите за урнатините се занимаваа со своите дела со проблемите на повратниците од војната, гладот, нула час, Новиот почеток, Сиромаштијата, Страдањето, Бината и Помирувањето, Воените штети, остатоците и траумата на војна. Со овие проблеми, луѓето сакаа да постигнат просветлување во народот или да го образоваат народот кон демократија.

Филмот е снимен во Ателје Гетинген со надворешни снимки од Хамбург и околината, како и од Готинген .[1] За разлика од сценската игра на Борхер, филмот не имаше голем успех.

Добитник е на наградите

[уреди | уреди извор]
  • 1949 година:Најдобра глумица на Меѓународниот филмски фестивал во Локарно за Хилде Крал
  • Државата Северна Рајна-Вестфалија го оцени филмот како уметнички висок .
  1. Alfred Bauer: Deutscher Spielfilm Almanach. Band 2: 1946–1955, S. 64