Прејди на содржината

Љубов Голота

Од Википедија — слободната енциклопедија

Љубов Голота (украински: Любов Голота; родена 31 декември 1949, Кривиј Риг) — украински писател, поет, публицист, романописец, новинар. Добитник на наградата Шевченко во 2008 година. Почесен работник на културата на Украина.

Списи[уреди | уреди извор]

 • Збирки песни :
  • „Роден во степите“ (1976),
  • „Пролетна рамноденица“ (1979),
  • „Хорицвит“ (1980),
  • „Прозореци“ (1983),
  • „Жени и птици“ (1986),
  • „Огледала“ (1988),
  • „На машки глас“ (1996),
  • „Озрачени од времето“ (2001).
 • Нефикциски книги:
  • „Човечко дете“ (2002),
  • „Создавање“ (2005).
 • Романи:
  • „Епизодна меморија“ (2007).
 • Неколку книги за деца.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Шарова Є. В. Голота Любов Василівна // Українська літературна енциклопедія : В 5 т. / редкол.: І. О. Дзеверін (відповід. ред.) та ін. — К. : Голов. ред. УРЕ ім. М. П. Бажана, 1988. — Т. 1 : А—Г.  — С. 447.
 • Письменники Радянської України : біобібліографічний довідник / авт.-упоряд.: В. К. Коваль, В. П. Павловська. — К. : Радянський письменник, 1981. — 327 с. — С. 52.

Врски[уреди | уреди извор]