Јуршолм

Од Википедија — слободната енциклопедија
Замокот Јуршолм општина Дандерид, Шведска
Замокот Јуршолм општина Дандерид, Шведска

Јуршолм е административен центар на општината Дандеруд во округот Стокхолм во Шведска. Поделено е во неколку различни региони: Јуршолм Екеби (северозапад), Свалнес (североисток), Есби (центар), Берга (југозапад) и Гамла Јуршолм („Стариот Јуршолм“, југоисток).

Историја[уреди | уреди извор]

Основана е во 1889 година, а следната година е отворена железничка линија што ги поврзува Јуршолм и Стокхолм. Цените на недвижностите во Јуршолм се највисоки во земјата. Дизајниран е како градинарски град со големи вили, од кои повеќето се изградени кон крајот на векот. Од самиот почеток, елегантните крајбрежни квартови привлекле многу реномирани научници, културни личности и индустријалци. Јуршолм, како општина, се разделила од Дандерид во 1901 година, и во 1914 година добила статус на град. Во 1971 година, општините повторно се споиле, формирајќи ја општината Дандерид.

Во Јуршолм има замок од 15 век (слика); капела изградена во 1902 година по иницијатива на архитектот Фредрик Лилеквист; и Вилата Паули, дизајнирани од Рагнар Остберг во 1907 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]