Јури Долгорукиј (подморница)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Подморницата Јуриј Долгорукиј за време на вежба

K-535 Јуриј Долгорукиј е првата подморница со балистични ракети од класата „Бореи“ на Проектот 955 што е и зградена за Руската Морнарица. Именувана е по основачот на Москва шшЈуриј Долгорукијѓѓ, првпат е пуштена под вода во 1996, а стапила во служба во 2001 година.

Ракетите СС-Н28 што требало да ги има на подморниците од класата Бореи, брзо биле отфрлени поради повеќето неуспешни тестови, додека пак подморницата била редизајнирана за ракетите Булава. Ракетите Булава се помали од оригиналните СС-Н-28, а во 2007 била донесена одлука дека сите подморници од класата Бореи треба да носат 16 наместо 12 ракети како што било планирано.