Јуриј Кох

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јуриј Кох (1995)

Јуриј Кох е лужичко-српски писател, уредник и новинар. Бил роден на 15 септември 1936 во Хорки, округ Каменц. Од 1942 до 1947 одел на народна школа а од 1947 до 1949 во гимназијата во Варночици. Од 1950 до 1952 на Лужичката виша школа во Будишин а од 1952 до 1954 на Лужичката виша школа во Котбус.

Тој пишува на лужичкосрпски јазик и германски јазик.