Јужноомотски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јужноомотски јазици
Географска
распространетост:
Етиопија
Класификација:афроазиски
Гранки:

Јужноомотските јазици сочинуваат подгрупа на омотските јазици, кои пак се дел од семејството на афроазиски јазици. Јазиците се зборуваат во Етиопија.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

Во оваа група спаѓаат следните јазици[2]:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Raymond G. Gordon, Jr, ed. 2005. Ethnologue: Languages of the World. 15th edition. Dallas: Summer Institute of Linguistics.
  2. Етнолог за јужноомотските јазици

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]