Јужни бантоидни јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
јужни бантоидни јазици
широки банту-јазици
Географска
распространетост:
потсахарска Африка, но не позападно од Нигерија
Класификација:нигер-конгоански
Гранки:
? бефанг (менчум)
мамфе (њанг)
? џараванска (банту?)
? мбам (банту?)
(тесна) банту (целовитоста е под прашање)

Јужните бантоидни јазици (широки банту-јазици, бин) се гранка на бантоидните јазици од групата на нигер-конгоански јазици. Според Ethnologue, тука влегуваат вкупно 643 јазици, вклучувајќи ги најважните од мошне распространетото семејство на банту-јазици.

Групирањето е воведено во 1989 како дел од предлогот да се поделат бантоидните јазици на северни и јужни. Подоцна, исправноста на северната група е доведена во прашање, но јужните неоспорливо се сметаат за целина,

Јужните бантоидни јазици се делат на разни „тесни“ банту-јазици како џараванските, тивоидните, бебоидните, мамфе (њанг), полјанските и екоидните.[1] Тивоидните, момо и бебоидните може да образуваат своја група заедно со неопределените јазици есимби и буру:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Williamson и Blench, 2000:34–5

Надворешни врски[уреди | уреди извор]