Јужна зора (книга)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јужна зора (книга) title page

Јужна зора (книга) беше „првата книга некогаш напишана, отпечатена, илустрирана и посветена на Антарктикот“.[1]

Библиографски детали[уреди | уреди извор]

„Јужна зора (книга)“ е напишана за време на британската империјална антарктичка експедиција или Експедиција на Нимрод (1908–09) предводена од Ернест Шеклтон. Целосно посветена од членовите на експедицијата, книгата беше уредена од Шеклтон, илустрирана со литографи и офорт од Џорџ Марстон, отпечатени од Ернест Џојс и Френк Вајлд, и подврзана од Бернард Деј. Печатењето на „Јужна зора“ беше една од културните активности кои Шеклтон и ги охрабруваше додека тимот на експедицијата презимуваше во Кејп Ројдс на Островот Рос во Звукот МекМурдо, за да се осигура дека „сеништето познато како „поларна еннуи“ никогаш не се појавило“.

Известувањето за авторски права од Јужна зора го забележува неговото потекло.

Бидејќи примероците на Јужна зора биле безбројни, не е јасно колку точно се испечатени; се верува дека се создадени сто копии, од кои помалку од седумдесет се пријавени. Копии на книгата често се идентификуваат со оригиналните матрици на внатрешната страна на кориците, кои беа направени од штици од дрвени кутии за снабдување.На пример, копијата на Националната библиотека на Австралија е позната како „Путер 267'. Шеклтон можеби првично имал намера да продаде копии од книгата при неговото враќање од Антарктикот, но наместо тоа сите биле дистрибуирани меѓу членовите на експедицијата и дадени на други „пријатели и добродетели на експедицијата“.

Делови[уреди | уреди извор]

Книгата е поделена на 10 дела, од кои секоја е напишана од членовите на екипажот. Деловите се како што следува.

Наводи[уреди | уреди извор]


Надворешни врски[уреди | уреди извор]

[Категорија:Печатење на Антарктикот]]