Прејди на содржината

Јужен прекудунавски регион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јужен прекудунавски регион на мапа

Јужен прекудунавски регион (унгарски: Dél-Dunántúl), е еден од седумте Унгарски статистички региони.

Географија[уреди | уреди извор]

Оваа област обфаќа три окрузи и тоа:

Центарот на регијата е градот Печуј

Јужен прекодунавски регион[уреди | уреди извор]

(Во заградите, покрај котарското име и оригиналното Унгарско име, се податоци за бројот на жителите од пописот од 1. јануари 2005 година.)

Барања (Baranya megye)[уреди | уреди извор]

Градови со општинска управа[уреди | уреди извор]

Градови со статус на носители на општина[уреди | уреди извор]

Црква Хосухетењ

(Списокот е по бројот на жителите, пописот е од 2001 година, со курзивен текст се напишани оригиналните имиња на унгарски јазик, а во заградите е бројот на жители.

Градови и населби[уреди | уреди извор]

Шомоѓ[уреди | уреди извор]

Шиофок на езерото Балатон

Градови со општинска управа[уреди | уреди извор]

Градови со статус на носители на општината[уреди | уреди извор]

(Списокот е по бројот на жителите, пописот е од 2001година, а во заградите се оригиналните имиња на унгарски јазик).

Шиофок Siófok, (23.982) Чурго Csurgó, (5.788) Ленѓелтоти Lengyeltóti, (3.355)
Марцали Marcali, (12.082) Фоњод Fonyód, (5.128) Кадаркут Kadarkút, (2.718)
Барч Barcs, (11.930) Балатонлеле Balatonlelle, (5.007) Замард Zamárdi, (2.394)
Наѓатад Nagyatád, (11.461) Таб Tab, (4.703) Балатонфелдвар Balatonföldvár, (2.077)
Балатонбоглар Balatonboglár, (5.990) Наѓбајом Nagybajom, (3.556)

Градови и населби[уреди | уреди извор]

Толна[уреди | уреди извор]

Градови со општинска управа[уреди | уреди извор]
Сексард - Унгарија
Градови со статус на носители на општина[уреди | уреди извор]

( Списокот е по бројот на жителите, пописот е од 2001година, а во заградите се оригиналните имиња на унгарски јазик)

Градови и населби[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]