Јужен потковичар

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Rhinolophus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Јужен потковичар
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Rhinolophus
Вид: Јужен потковичар
Научен назив
Rhinolophus euryale
Blasius, 1853
Mediterranean horseshoe bat range
Mediterranean horseshoe bat
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Rhinolophidae
Genus: Rhinolophus
Species:
R. euryale
Binomial name
Rhinolophus euryale

Blasius, 1853
Mediterranean horseshoe bat range

Јужен потковичар е чест вид на инсективојади лилјак од фамилијата Rhinolophidae. Се среќава најчесто во средоземниот регион и Балканскиот Полуостров, како и делови од Италија.

Физички одлики[уреди | уреди извор]

Главата и телото обично му се помеѓу 43 и 58 мм со 22–30 мм опашка. Распонот на крилјата на Јужен потковичар е помеѓу 300 и 320 мм со стандардна тежина помеѓу 8 и 17,5 грама. Горниот процес на поврзување е зашилен и благо свиткан надолу и е јасно подолг од долниот процес на поврзување, кој е широко заоблен кога се гледа одоздола.

Крзното му е меко, со светло сива основа. Грбната страна му е сиво-кафеава, понекогаш со мала црвеникава нијанса, додека вентралната страна е сиво-бела или жолто-бела.[2]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Лилјакот Јужен потковичар има тенденција најчесто да живее во топли, пошумени области во подножјето и планините, претпочитајќи варовнички области со бројни пештери и блиска вода. Летните живеалишта и расадниците му се во пештери, иако понекогаш живее во топли тавани на север.

Репродукција[уреди | уреди извор]

Малку се познати информации за репродуктивниот циклус на лилјакот Јужен потковичар. Во расадниците вообичаено се сместени помеѓу 50 и 400 женки, а понекогаш има и мажјаци. Колониите во лето и зима се многу големи и тие се опкружени со мали сателитски колонии. Главните колонии се во пештери и можат да вклучат над 5.000 животни, сателитски колонии вклучуваат десетици до стотици животни. Во лето, колониите се мешаат со други видови. Во Бугарија, Јужен потковичар живее со лилјакот Бласиев потковичар и лилјакот Мехелиев потковичар. Видот е многу чувствителен на вознемирување. Рамножувањето се случува од средината на јуни или јули. На возраст од четири недели, младите стануваат независни. Женките го раѓаат своето прво младенче на возраст од 2-3 години. Парењето најчесто се одвива на есен во пештерите, но може да продолжи и во зимските живеалишта.[3]

Лов[уреди | уреди извор]

Лилјаците од видот Јужен потковичар ги напуштаат своите живеалишта во доцниот самрак, ловејќи ниско над земјата на топлите ридови, но исто така и во релативно густа покривка од дрвја, ловејќи молци и други мали инсекти.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Juste, J.; Alcaldé, J. (2016). Rhinolophus euryale. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T19516A21971185. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T19516A21971185.en. Посетено на 16 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 16 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Schober, Wilfried; Eckard Grimmberger (1989). Dr. Robert E. Stebbings (уред.). A Guide to Bats of Britain and Europe (1. изд.). UK: Hamlyn Publishing Group. ISBN 0-600-56424-X.
  3. "Rhinolophus euryale", Science for Nature Foundation