Прејди на содржината

Југозападни новобритански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Југозападни новобритански јазици
Географска
распространетост:
Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:

Југозападните новобритански јазици сочинуваат јазична група која е дел од витијаските јазици од семејството на австронезиски јазици.

Класификација[уреди | уреди извор]

Оваа група е составена од следниве јазици[1]:

југозападни новобритански (17 јазици)
амарски (1)
амарски јазик
аравеанско-пасисмануански (14)
аравеански (9)
источноаравеански (4)
аколетски јазик
авауански јазик
бебелски јазик
лесиншко-гелимски јазик
западноаравеански (4)
ајклепски јазик
апалички јазик
гимски јазик
солоншки јазик
мангсеншки јазик
пасисмануански (5)
ајгонски јазик
карорски јазик
каулоншки јазик
миуански јазик
сенгсеншки јазик
библиншки (2)
ламогајски јазик
моук-аријански јазик

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]